Stiri – Citeste doar ceea ce merita

2 October 2006

Drepturile tale ca informatician, începând cu 1 octombrie!

Filed under: Stiri IT — Stiri @ 3:33

Hotărârea nr. 1028/2006 din 09/08/2006 aduce câteva excelente beneficii celor care lucrează cu PC-ul. De exemplu, angajatorul are obligaţia de a-ţi plăti controlul la ochi la angajare, şi periodic pe parcursul angajării. Dacă se constată că ai nevoie de ochelari, se cumpără pentru că aşa trebuie.
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Mai mult…
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Deci nu TU plăteşti ci şeful.
Ai dreptul la un scaun ergonomic, la condiţii de securitate in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.[…]
Angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Un alt paragraf interesant este fiecare lucrator trebuie sa fie instruit cu privire la modalitatile de utilizare a postului de lucru inainte de a incepe acest tip de activitate si ori de cate ori organizarea postului de lucru se modifica semnificativ.
Să vă citez şi articolul meu preferat:
Incalcarea prevederilor prezentei hotarari atrage raspunderea contraventionala, civila sau penala, dupa caz.
Legea a intrat în vigoare la 1 octombrie.
Sursa

10 Comments »

 1. Din cate stiu eu, era o lege mai veche, de prin ’93 parca, pe tema asta dar pe care nu o respecta nimeni… Cel putin in invatamant.

  Comment by sttux — 2 October 2006 @ 4:12

 2. ”Era” e cuvântul magic aici🙂 Oricum, după cum bănuim cu toţii, nici această hotărâre nu va fi respectată de niciun patron român cu creier. Mai bine plătim amenda o singură dată la doi ani decât să dăm bani pe ochelarii “lu’ ăla de la calculatoare” care oricum îl plătesc degeaba… Trist dar aşa gândeşte îmbuibatul român.

  Comment by stiri — 2 October 2006 @ 4:15

 3. Cand am citit titlul mi-am zis “uite dom’le in sfarsit cineva cu capul pe umeri”🙂

  Oricum, după cum bănuim cu toţii, nici această hotărâre nu va fi respectată de niciun patron român cu creier. Mai bine plătim amenda o singură dată la doi ani decât să dăm bani pe ochelarii “lu’ ăla de la calculatoare” care oricum îl plătesc degeaba…

  Intram in curand in UE. Nu cred ca le va fi la fel de usor sa ignore chestiile de genul asta.
  Cu putin lobby legea asta poate sa faca minuni.

  Comment by wooptoo — 2 October 2006 @ 5:27

 4. […] Furătură de aici. […]

  Pingback by Drepturile tale ca informatician, de la 1 octombrie « I’m like a bird — 2 October 2006 @ 7:49

 5. Da-mi voi sa-ti spun ca generalizezi shi te inseli.
  Multi din “imbuibatii” romani cum ii denumesti tu, nu numai ca se preocupa de sanatatea angajatilor (asigurare medicala privata si implicit controale periodice) dar au gasit si metode de a “prezerva” aceasta sanatate. Si, ca un exemplu iti voi spune asa: poti sa ii faci angajatului un control la oki o data la sase luni si poti sa-i iei ochelari…dar nu te impiedica nimeni sa ii dai un monitor de acum 10 ani care pe termen lung poate avea efecte mult mai nasoale.
  Si ca sa te contrazic inca o data, cu un exemplu foarte concret cunosc oameni care desi lucrau cu monitoare HP (crt) de ultima generatie au primit LCD-uri tocmai pentru a nu le agrava problemele medicale la ochi…si asta din intiativa angajatorului.
  Deci faptul ca tu ai un “cui” impotriva sefului/sefilor tai nu face nimic altceva decat sa vicieze mesajul ce s-ar vrea transmis de respectiva lege.😉

  S.

  Comment by silviu — 2 October 2006 @ 21:11

 6. Impotriva sefilor mei actuali nu am absolut nimic. Impotriva VECHILOR mei sefi de acum 3 ani si jumatate insa… Ce pot sa spun… Sa nu nimeriti oameni ca ei. Si oameni ca ei exista cu miile si sunt asezati – culmea – on the top of the food chain. Silviu, daca angajatii tau sunt multumiti, jos palaria. Daca tu ca angajat esti multumit – ma bucur pentru tine. Sincer! Dar daca ai fi lucrat unde am lucrat eu acum patru ani, crede-ma ca ai fi cel putin la fel de sceptic. “Monitoare de ultima generatie” era un vis ireal, asemeni lui “salariul la timp”.😉

  Comment by stiri — 2 October 2006 @ 21:16

 7. Crede-ma ca am avut “sansa” sa lucrez intr-o institutie de o asa natura…acum aprox. 4-5 ani…lucrurile oricum s-au schimbat de atunci…in bine…in multe companii…poate e un semn ca si Romania se civilizeaza (cu pashi mici ce-i drept…dar tot e mai bine decat nimic). Si inca prefer sa cred ca ce-i ajunsi intr-o pozitie inalta dar cu un nivel mult prea scazut ca sa fie acolo sunt din ce in ce mai putini.

  S.

  Comment by silviu — 2 October 2006 @ 21:24

 8. “Dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar şi dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecţie, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecţie speciale, care să corespundă activităţii respective.”

  Care naiba sunt dispozitivele normale de corectie si care sunt alea speciale?
  Din cate vad aici, angajatorul este obligat sa iti plateasca examenul oftalmologic si dispozitivele speciale… dar dispozitivele nu sunt definite nicaieri…

  Comment by Andrei — 7 December 2006 @ 5:56

 9. Mie mi-a scazut vederea de un an de cind lucrez nonstop pe calculator,dar cum sa-i cer sefei sa-mi cumpere ochelari? Imediat se plinge la Bucuresti cite ii cer eu si ce mult o stresez,si cei de acolo spun da-o afara! Curat constitutional! Nu?Si atunci degeaba se dau legi ca profita numai ei si camarila lor de ele noi mai aflam de pe internet cite ceva.

  Comment by vali — 21 June 2007 @ 3:52

 10. Buna ziua,

  Din pacate legea asta nu mentioneaza cata pauza trebuie sa aiba un lucrator la calculator. Are cineva idee?
  Caut disperata un raspuns la treaba asta, please😀

  Comment by Maria — 24 August 2009 @ 6:11


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: