Ha! I love the smell of rotting companies in the morning! Încă de ieri, oradeanul.com mă anunţa că da – Microsoft a fost implicată în scandalul SCO. Iată că şi cei de pe Slashdot şi Groklaw ne explică ce şi cum.
Poate ţineţi minte acum câţiva ani cum dragii de copii de la SCO au dat în judecată câteva firme printre care DaimlerChrysler, AutoZone şi IBM pentru că – cică – foloseau Linux fără permisiunea lor. Că vzi doamne, drepturile asupra unor părţi din kernel le-ar fi aparţinut. Procese, tevatură, chemări în instanţă, iar câţiva ani mai târziu – SCO este în pragul falimentului. Când iei taurul de coarne măcar să ai grijă să nu te înţepe.
Ei bine, partea faină nu e asta. Partea faină e că acum câţiva ani, o companie numită Baystar a finanţat cu 20 de milioane de dolari campania anti-Linux a celor de la SCO. 20 de milioane. Asta i-a permis lui Darl McBride (prietenul meu) să-şi continuie debitările în instanţă. Să fie clar: fără acei bani Grupul SCO ar fi fost DEJA falimentar.
IBM normal că nu a stat cu mâinile în sân. A aşteptat ca SCO să rămână cât de cât lipsită de fonduri, după care a aruncat bimba: Microsoft a fost în spatele întregii afaceri.
Un nenea pe nume Goldfarb a mărturisit în instanţă:
Mr. Emerson and I discussed a variety of investment structures wherein Microsoft would ‘backstop,’ or guarantee in some way, BayStar’s investment…. Microsoft assured me that it would in some way guarantee BayStar’s investment in SCO.
Woooo – alo? Aloooo? De ce să garanteze Microsoft investiţia lui Baystar în SCO? Microsoft nu avea nici în clin nici în mânecă ceva cu SCO până nu a început întreaga tevatură anti-linux. Mai mult, cum sco produce un sistem de operare UNIX proprietar, Microsoft ar fi trebuit să-i lase în pace, nu să facă afaceri cu ei. Intri în discuţii cu o firmă care îţi papă din felia de caşcaval a vânzării de sisteme de operare pentru servere? I don’t think so.
Întrebarea doi: dacă tot au vrut să sprijine SCO, de ce au făcut-o prin Baystar? De ce să te foloseşti de o a terţa parte şi să nu discuţi direct? De ce? Pentru că nu îşi doreau imaginea pătată de un nou scandal în care ei atacă Linux-ul (vezi inutila campanie Get The Facts).
Goldfarb declară în continuare: Microsoft stopped returning my phone calls and emails, and to the best of my knowledge, Mr. Emerson was fired from Microsoft.
Hopaaa: nu ne iese valenţa deci ne facem că plouă.
Urmează alte chestii interesate: în vara lui 2004, Darl McBride (bleah, phui, ţăranule!) a vrut să ţină o cuvântare la o conferinţă cu tematică OpenSource. Cei de la IBM au declarat că dacă pe scenă pune piciorul fie şi doar un reprezentant SCO, au plecat şi nu se mai întorc. Drept urmare – vocea SCO nu s-a mai auzit iar Darl s-a enervat.
Păi cum dom’le? Baţi darabana despre cum să tăiem oile după care te bagi în mijlocul turmei ca să le vorbeşti?
Şi mai multe pe Groklaw. Merită citit, trust me.
Sursa

Advertisements