Tags

Viermele a fost găsit în adâncul pământului, acolo unde se credea că animalele nu pot supravieţui. Animalul a fost descoperit în minele din Africa de Sud. Viermele cilindric poate supravieţui în apă la 48 de grade. Descoperirea i-a uimit pe cercetătorii care până acum credeau că doar bacteriile unicelulare trăiesc în adâncuri. Cercetătorii au spus că acest vierme este singura fiinţa vie, multicelulară cunoscută care trăieşte în adâncuri. Cercetătorii au descoperit două specii de viermi. Una este o specie nouă pentru cercetători, pe care au denumit-o Halicephalobus mephisto. Cea de-a doua este o specie cunoscută de vierme cilindric Plectus Aquatilis. Până acum, în adâncurile pământului au fost descoperite doar organisme unicelulare, precum bacteriile şi ciupercile, potrivit bbc.co.uk.

Lumea subterană e accesibilă cercetătorilor doar în câteva locuri de pe planetă, acolo unde în exploatarea minieră e nevoie de foraj pentru a ajunge la mai mult de 3 kilometri adâncime. Cercetătorii au profitat de avantajele pe care le oferă Beatrix şi Driefontein, două mine de aur din Africa de Sud, şi au plasat filtre prin care trec sute de litri de apă subterană.

În aceste probe, de obicei, cercetătorii găseau bacterii aşa că viermele a fost o supriză. “Viermele pare capabil să supravieţuiască cu foarte puţin oxigen, cam 1% din cantitatea descoperită în oceane”, a explicat Tullis Onstott, de la Universitatea Priceton din Sua.

Apa în care a fost găsit viermele are între 3.000 şi 10.000 de ani, aşa că ipoteza potrivit căreia cercetătorii au dus animalul cu ei în mină iese din discuţie.

Cercetătorii cred că viermele vine de la suprafaţă şi a fost adus în adâncuri de ploile din trecut.

Cercetătorul Gaeten Borgonie, un membru al echipei de cercetare a explicat că animalul seamănă cu viermii mici care trăiesc la suprafaţă în fructele putrezite şi în sol. Viermii de la suprafaţă pot supravieţui în condiţii extreme ca îngheţ, deshidratare etc. Borgonie crede că viermele avea deja calităţile necesare pentru a trăi în adâncuri, aşa că nu a fost o supriză că primul organism multicelular descoperit acolo a fost un vierme.

Sursa: http://www.cotidianul.ro

Advertisements