Tags

,

Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor români de castraveţi, afectaţi de întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania. Pierderile producătorilor români sunt estimate la peste nouă milioane de euro. “Ne-am reunit să evaluăm pierderile producătorilor de castraveţi. Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania, producătorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (…) În urma evaluărilor estimăm pierderi de nouă milioane euro pentru următoarele două luni pentru comerţul intern şi cel intracomunitar. Analizăm situaţia şi o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modul prin care vom despăgubi producătorii“, a declarat astăzi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.Potrivit oficialului, vânzările pe piaţa internă au scăzut cu 70% în ultima perioadă, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveţi este în continuă scădere.

Germania nu acordă despăgubiri

Pe de altă parte, Germania a anunţat că nu va da despăgubiri producătorilor de legume europeni. Declaraţiile privind originea castraveţilor spanioli pentru epidemiea de E.coli a provocat pierderi foarte mari fermierilor din întreaga Europă.

Priviţi dimensiunile catastrofei. Mi se pare că este mai gravă decât pierderile a câţiva producători, de altfel nu numai din ţara dumneavoastră, ci şi de la noi“, a spus, ambasadorul german la Paris, Reinhard Schafers, într-o intervenţie la postul de radio privat Europe 1.

De la debutul epidemiei de E.coli au murit 19 persoane în Europa. OMS a confirmat că bacteria mutant se stransmite de la om la om.

Sursa: http://www.adevarul.ro

Advertisements