Stiri – Citeste doar ceea ce merita

5 June 2011

Pierderi de 9 milioane de euro pentru producătorii români de castraveţi. România cere UE soluţii pentru despăgubiri

Filed under: Stiri Economie — Tags: , — Stiri @ 13:23

Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor români de castraveţi, afectaţi de întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania. Pierderile producătorilor români sunt estimate la peste nouă milioane de euro. “Ne-am reunit să evaluăm pierderile producătorilor de castraveţi. Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania, producătorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (…) În urma evaluărilor estimăm pierderi de nouă milioane euro pentru următoarele două luni pentru comerţul intern şi cel intracomunitar. Analizăm situaţia şi o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modul prin care vom despăgubi producătorii“, a declarat astăzi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.Potrivit oficialului, vânzările pe piaţa internă au scăzut cu 70% în ultima perioadă, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveţi este în continuă scădere.

Germania nu acordă despăgubiri

Pe de altă parte, Germania a anunţat că nu va da despăgubiri producătorilor de legume europeni. Declaraţiile privind originea castraveţilor spanioli pentru epidemiea de E.coli a provocat pierderi foarte mari fermierilor din întreaga Europă.

Priviţi dimensiunile catastrofei. Mi se pare că este mai gravă decât pierderile a câţiva producători, de altfel nu numai din ţara dumneavoastră, ci şi de la noi“, a spus, ambasadorul german la Paris, Reinhard Schafers, într-o intervenţie la postul de radio privat Europe 1.

De la debutul epidemiei de E.coli au murit 19 persoane în Europa. OMS a confirmat că bacteria mutant se stransmite de la om la om.

Sursa: http://www.adevarul.ro

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: