Tags

Domeniul bancar din China l-ar putea depăşi pe cel din Statele Unite ale Americii, devenind cel mai extins din lume până în 2023. Harta mondială a finanţatorilor se va schimba mult mai repede decât se anticipase. China şi India vor cunoaşte cele mai performante evoluţii la acest capitol. Creşterea economică susţinută înregistrată de China în ultimele trei decenii i-a determinat pe analişti să anticipeze faptul că, în câteva zeci de ani, sectorul bancar chinez îl va detrona pe cel american pentru a deveni cel mai mare din lume după activele deţinute. Potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), schimbarea va avea loc în 2023, cu 20 de ani mai devreme decât se anunţase. Astfel, băncile din Vest trebuie să facă eforturi şi mai mari pentru a combate efectele crizei şi să se reorienteze către Est pentru a se extinde, transmite agenţia de ştiri Reuters. Revenirea economică „în două viteze” observată la nivel mondial va face posibilă această schimbare. În timp ce statele dezvoltate încă se luptă cu efectele recesiunii şi înregistrează creşteri economice „anemice”, ţările emergente avansează într-un ritm mai rapid.Inflaţia sperie Beijingul

Anul trecut, China a devenit a doua economie a lumii, depăşind Japonia. Potrivit unui raport al FMI, până în 2016, Beijingul va depăşi SUA, devenind cea mai mare putere economică mondială. Avansul economic înregistrat în China a determinat şi o creştere a creditării, fapt care îi îngrijorează pe oficiali. Pentru a descuraja acest fenomen şi a lupta cu inflaţia, banca centrală a Chinei a majorat de şase ori dobânda-cheie în ultimul an.
În acelaşi timp, băncile din ţările E7 (cele mai puternice şapte state emergente din lume – China, Brazilia, India, Rusia, Mexic, Indonezia şi Turcia) au fost relativ ferite de criza financiară care a îngenuncheat multe instituţii bancare occidentale. Potrivit aceluiaşi raport, sectorul bancar indian îl va depăşi pe cel al Japoniei până în 2035, ajungând astfel pe a treia poziţie. În final, India ar putea depăşi chiar şi China la acest capitol, pe fondul îmbătrânirii populaţiei chineze, arată consultanţii PwC.

Atenţie la ţările emergente!

John Hawksworth, economistul şef al PwC, i-a îndemnat pe actualii lideri bancari, a căror influenţă a fost ciobită de criza economică, să nu ignore schimbările rapide care se produc în ierarhia mondială şi să-şi revendice o parte din populaţia ţărilor emergente, cu acces restrâns la servicii bancare.
„Cu populaţii de peste un milion fiecare, accesul la pieţe precum China şi India este esenţial pentru creştere”, a spus acesta. Băncile chineze domină deja clasamentele mondiale în ceea ce priveşte valoarea după capitalizare. Raportul PwC se bazează pe proiecţii ale Produsului Intern Brut şi ale creditării interne. Potrivit autorilor studiului, avansul ţărilor E7 încă depinde de investiţiile guvernelor în infrastructură, deschiderea pieţelor, reducerea birocraţiei, diminuarea deficitelor bugetare şi sporirea educaţiei în pătura rurală.

Sursa: http://www.adevarul.ro

Advertisements