Tags

, ,

Un proiect de lege care interzice fumatul în toate spaţiile publice, cu excepţia celor mai mici de 100 metri pătraţi, a fost adoptat, miercuri, de Senat. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional. Legea, iniţiată de deputatul PSD Manuela Mitrea, prevede că fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice: instituţii publice locale şi centrale, instituţii economice, de alimentaţie, de turism, de învăţământ, sanitare, medicale, culturale, în mijloacele de transport în comun, inclusiv gări şi aeroporturi, de stat sau private.În ceea ce priveşte spaţiile cu destinaţie de loc de muncă, fumatul este permis în spaţii delimitate şi amenajate special: să nu fie spaţiu de tranzit, să fie dotat cu extinctoare, scrumiere, sisteme de ventilaţie şi să fie marcate ca fiind destinate fumatului.

Cu toate acestea, fumatul este permis în baruri, cluburi, discoteci, restaurante şi alte locuri cu destinaţie similară, care însă nu au o suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi şi care sunt organizate exclusiv pentru fumători.

Legea a fost adoptată de Senat cu 58 de voturi “pentru”, 29 “împotrivă” şi 15 abţineri.

Iniţiatorul proiectului de act normativ este de părere că astfel de reglementări previn apariţia şi agravarea multor boli, apără sănătatea copiilor, fără a produce efecte economice, informează Mediafax. Manuela Mitrea a arătat că fumatul pasiv provoacă decese premature, determină pierderi economice, este o încălcare a drepturilor constituţionale la sănătate şi la loc de muncă sănătos.

Sursa: http://www.adevarul.ro

Advertisements