Tags

, ,

Preţul gazelor importate din Rusia nu va scădea dacă Romgaz şi Gazprom vor încheia contracte directe, a declarat Francisc Toth, director general adjunct al Romgaz, producătorul naţional de gaze. Aceasta deşi eliminarea celor doi intermediari, Wintershall şi Imex Oil, este de mai mulţi ani un subiect de discuţie dintre autorităţile române şi Gazprom. „Aceasta este o temă falsă, pentru că Romgaz importă volume foarte mici”, a explicat Toth, arătând că Romgaz cumpără de la ruşi circa 350 de milioane de metri cubi  de gaze pe an. Spre comparaţie, România consumă anual 13-15 miliarde de metri cubi, din care 20% provin din Rusia. Toth a adăugat că Romgaz va începe în această lună negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, Wintershall şi Imex Oil, care expiră în 2012. Î

ntrebat ce poate să facă România pentru a obţine un preţ mai bun pentru gazele ruseşti, Toth a arătat că cele mai mari importuri sunt realizate de companiile E.ON şi GDF Suez, proprietarii fostelor Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud. „Oricum, Gazprom vinde peste tot prin intermediari”, a precizat oficialul Romgaz.

Preţ din ce în ce mai mare

Potrivit lui Toth, preţul gazelor de import este acum 435 de dolari pe mia de metri cubi, însă va creşte la 450 de dolari în trimestrul trei şi va depăşi această valoare în ultimul trimestru. Recent, oficialii Gazprom au declarat că preţul va creşte peste 500 de dolari pe mia de metri cubi spre finele acestui an.

Toth a mai spus că în depozite s-a înmagazinat deja 70% din necesarul pentru iarna următoare, deoarece companiile de gaze au anticipat creşterile de preţ din a doua parte a anului.

Petrol şi gaze din Irak

Romgaz vrea să participe la licitaţii pentru a concesiona perimetre petrolifere în Irak. „Acum pregătim documentaţia pentru a participa la licitaţii”, a spus Toth.

El a arătat că Romgaz va colabora cu alte companii pentru aceste proiecte, refuzând să precizeze care sunt acestea. “Acolo dacă sapi o groapă, dai de petrol”, a adăugat reprezentantul producătorului de gaze.

Potrivit acestuia, Romgaz va demara la finele acestui an explorările în perimetrele deja concesionate în Polonia şi Slovacia.

Romgaz extrage jumătate din producţia de gaze a României.

Sursa: http://www.adevarul.ro

Advertisements