Tags

, ,

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului decizia de întrerupere a plăţilor din Programul Operaţional Regional. Programul Operaţional Regional administrat de ministerul condus de Elena Udrea are o valoare cumulată de 3,7 miliarde de euro adică 15,205 miliarde de lei, arată datele de la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Până la data de 31 mai 2011 rata de absorție a fondurilor era de 21,5%. Deci practic din acest program România ar trebui să mai atragă încă 3 miliarde de euro. Asta dacă nu cumva proasta gestionare a fondurilor de către Elena Udrea nu va duce în cele din urmă la anularea fondurilor de către Comisia Europeană.În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare. Practic Elena Udrea a administrat banii de la Uniunea Europeană așa cum i-a administrat pe cei de la buget. Adică ea știe cum să-i cheltuie fără a da socoteală nimănui.

Din păcate chiar dacă suma pusă în joc este una colosală Emil Boc tace mâlc. Nici o sancționare a ministrului, nici o mustrare. Și la Cotroceni lucrurile se prezintă la fel. Singurul care a anunțat că va cere demisia Elenei Udrea a fost liderul PSD Victor Ponta.

“Vom cere în mod sigur demisia ministrului, pentru că Programul Operaţional Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Nu poţi să dai tot timpul vina pe alţii, că a fost Vasile Blaga sau altcineva înaintea ta. De doi ani de zile o vedem mereu la televizor pe doamna Udrea tăind panglici pe diverse drumuri şi alte acţiuni de acest gen. Acum când a venit nota de plată nu poţi să te dai deoparte pur şi simplu şi să spui că nu e treaba ta. E foarte clar că Ministerul Dezvoltării a gestionat foarte prost acest program, iar dacă există responsabilităţi individuale, indiferent de unde sunt ele, din partea oricărei persoane, de la Putere, din Opoziţie, din structura tehnică, aceştia trebuie să răspundă, de aceea avem structuri ale statului şi nu va fi din partea USL nici un fel de Opoziţie faţă de acest lucru. Evident că vom cere demisia doamnei ministru, măcar pentru incompetenţă”, a declarat Ponta.

Sursa: www.cotidianul.ro

Advertisements