Tags

, ,

Preţul gazelor pentru consumatorii non-casnici va creşte cu 10% de la 1 iulie, în urma unei decizii pe care o va lua vineri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pentru populaţie şi pentru producătorii de energie termică, preţul nu va fi modificat până la 1 aprilie 2012, după cum a decis Guvernul săptămâna trecută. Populaţia şi CET-urile vor primi mai multe gaze interne, care costă 165 de dolari pe mia de metri, iar industria, mai multe gaze de import, care în prezent au un preţ de 460 de dolari.Astfel, în luna iulie, coşul de gaze pentru populaţie şi CET-uri va conţine 89% gaze româneşti şi 11% din import, iar consumatorii non-casnici vor utiliza 77% gaz intern şi 23% din import.

ANRE va stabili lunar structura amestecului de gaze atât pentru populaţie şi CET-uri, cât şi pentru consumatorii non-casnici, astfel încât preţul final pentru populaţie şi CET-uri să nu crească timp de nouă luni.

Gazele de import vor continua să se scumpească

Tarifele finale reglementate au fost modificate ultima dată la 1 iulie 2009, când gazele de import costau 290 de dolari pe mia de metri cubi.

Potrivit estimărilor, gazele de import vor continua să se scumpească şi vor ajunge la 510 dolari în trimestrul patru, faţă de 400 de dolari, cât au fost la începutul acestui an.

Astfel că o nouă ajustare a tarifelor plătite de utilizatorii non-casnici va avea loc în septembrie şi va fi de 12-14%, în funcţie de evoluţia preţului de import.

Chiar şi Alexei Miller, şeful Gazprom, a avertizat la finele săptămânii trecute că preţul gazelor va atinge noi recorduri în acest an şi va continua să crească şi la începutul anului viitor.

România consumă anual circa 13-15 miliarde de meri cubi de gaze, din care circa 20% sunt importate din Rusia.

Sursa: www.adevarul.ro

Advertisements