Tags

, ,

Fata de luna precedenta, castigul salarial mediu net a scazut tn mai cu 40 lei (-2,7%), la 1.458 lei, tn timp ce fata de mai 2010 s-a majorat cu 2,1%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii nete au fost platite tn luna mai tn intermedieri financiare (3.698 lei), iar cele mai mici tn hoteluri si restaurante (854 lei). Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 94,2%. Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.008 lei tn mai, cu 2,8% mai mic decat luna precedenta.Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna mai 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport tntre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 97,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic fata de cel tnregistrat tn luna aprilie 2011.

Datele INS arata ca, tn luna mai, tn majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost tn scadere fata de luna aprilie, cand s-au acordat prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) ori s-au realizat productii si tncasari mai mari (functie de contracte).
De asemenea, castigul salarial mediu net din luna mai a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, tncasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost tntre 10% si 14% tn activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei si tntre 8% si 10% tn fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

De asemenea, s-au tnregistrat scaderi tntre 6% si 8% tn tiparirea si reproducerea pe suporturi a tnregistrarilor, industria metalurgica, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au tnregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori tncasarilor mai mari (functie de contracte), precum si platii integrale a drepturilor salariale, tn unele unitati economice care, tn lunile precedente s-au confruntat cu dificultati financiare.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic, au fost tntre 3% si 5% tn tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si tncaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea articolelor de tmbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport si tntre 1% si 2% tn transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare.

Tn sectorul bugetar s-au tnregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie tn administratia publica (-0,7%) si tnvatamant (-0,1%). Tn sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna mai a crescut usor (+0,4%) ca urmare a platii sumelor restante tn unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de luna iulie 2010 (luna tn care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010), castigul salarial mediu net din luna mai a crescut tn sectorul bugetar cu 16,5% tn tnvatamant, cu 14,6% tn sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,7% tn administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010), castigul salarial mediu net din luna mai a crescut tn sectorul bugetar cu 16,0% tn administratia publica, 13,5% tn tnvatamant, respectiv cu 12,7% tn sanatate si asistenta sociala.

Sursa: http://www.jurnalul.ro

Advertisements