Tags

,

Sudanul de Sud devine astazi cel mai nou stat al lumii, dupa ce si-a castigat independenta printr-un referendum istoric organizat in iaunuarie. Acest eveniment este punctul culminant al unui proces de sase ani care a pus capat unui razboi lung si brutal care a cauzat moartea a milioane de oameni. Locuitorii din Sudanul de Sud au inceput, in noaptea de vineri spre sambata, celebrarea independentei noului stat, care a fost proclamata oficial sambata, la ora 8.45 GMT (11.45, ora Romaniei). Zeci de lideri straini, printre care se numara 30 de inalti demnitari africani, participa la ceremoniile dedicate independentei, care vor include defilari militare, slujbe religioase, o ceremonie de ridicare a drapelului si un eveniment in cursul careia va fi parafata Constitutia provizorie a noului stat.Ceremonia va avea loc in apropierea mausoleului lui John Garang, lider al rebelilor sudisti, decedat la cateva luni dupa incheierea acordului de pace din 2005, care a pus capat unui razboi de peste 50 de ani intre rebeli si guvernele succesive de la Khartoum. Conflictul a devastat regiunea si s-a soldat cu moartea a milioane de persoane.

“Poporul Sudanului de Sud si-a realizat visul. ONU si comunitatea internationala vor ramane alaturi de Sudanul de Sud”, a declarat, vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la sosirea la Juba.

Sudanul a recunoscut vineri Republica Sudanului de Sud “ca stat independent, in granitele de la 1 ianuarie 1956” si s-a angajat sa aplice acordul de pace din 2005 si sa reglementeze toate subiectele ramase in suspensie.

Presedintele Sudanului, Omar el-Bechir – pe numele caruia este emis un mandat de arestare pentru genocid al Curtii Penale Internationale (CPI) – a confirmat participarea la ceremonie, exprimandu-si speranta ca noul stat va fi “stabil si sigur”.

Independenta Sudanului de Sud este proclamata oficial la sase luni dupa un referendum in care aproape 99 la suta dintre locuitorii din sudul tarii au votat pentru secesiune. De atunci, cele doua parti nu au reusit insa sa ajunga la un acord privind mai multe subiecte, in special cele legate de veniturile din petrol, delimitarea granitelor si statutul regiunii disputate Abyei.

“Legaturile culturale, politice si comerciale obliga cele doua parti sa-si priveasca viitorul comun ca parteneri, nu ca rivali. Un Sudan de Sud viabil are nevoie de un Sudan de Nord viabil”, a spus Ban.

 

Advertisements