Tags

, , , , ,

Utilizarea necorespunzatoare a smartphone-urilor suprasolicita vederea, arata un studiu publicat in iulie in revista de specialitate. Cercetatorii americani au cooptat 129 de utilizatori de telefoane tip „smartphone” pentru a analiza modul in care citesc si vizualizeaza pagini web pe ecranele mobilelor. Oamenii de stiinta au evaluat marimea textului afisat pe dispozitive, pentru a determina distanta potrivita de vizualizare a continutului. Concluzia a fost ca distanta medie de citire a mesajelor pe smartphone-uri este de 36 de centimetri, iar accesarea unei pagini web – de 32 de centimetri. Ambele cifre indica distante de utilizare mai mici decat cea corespunzatoare pentru citit: 40 de centimetri.Acesti cativa centimetri conteaza, atrag atentia cercetatorii. Tinerea smartphone-ului atat de aproape impune o coordonare mai solicitanta a ochilor, care sunt nevoiti sa se adapteze la distanta.

Smartphone-urile ridica o varietare de cerinte care difera semnificativ de capacitatile normale ale ochilor, in ceea ce priveste distanta de vizualizare, unghiul si marimea textului.

Pe parcursul timpul, aceasta suprasolicitare a vederii cauzeaza utilizatorului oboseala ochilor, migrene, dar si probleme de coordonare.

Atentionarea cercetatorilor vine in contextul cresterii puternice a pietei telefoanelor mobile tip “smartphone” – atat in lume, cat si in Romania. Vanzarile mobilelor “inteligent” la Vodafone Romania au crescut de la 4%, la inceputul lui 2011, la 25%, in luna iunie.

“Piata de smartphone-uri este una foarte dinamica si intr-o continua crestere. In acest moment putem afirma ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, volumul vanzarilor de telefoane smartphone s-a dublat”, au afirmat reprezentantii Orange

Advertisements