Tags

, , ,

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara la TVR, ca Romania nu are nevoie anul acesta, in mod cert, de niciun euro de la FMI sau UE, dar nu se stie ce se va intampla dupa 2011.  “Probabil domnul Ponta are nevoie de bani ca sa fie copilot la raliuri si s-a gandit ca numai de la Fond ar putea veni pentru o sponsorizare”, a declarat Traian Basescu, in replica la afirmatiile presedintelui PSD, Victor Ponta, potrivit carora este “o certitudine” faptul ca Guvernul va folosi si banii pusi la dispozitie de FMI prin acordul stand-by de tip preventiv. El a subliniat ca Romania nu are nevoie anul acesta “in mod cert” de niciun euro de la FMI sau de la UE. “Nu stim ce se va intampla dupa 2011 pe piete. Vedeti ca in momentul de fata are mari probleme de plati cea mai mare economie a lumii – Statele Unite. Deci nu pun mana in foc, ca de asta l-am facut – sa avem asigurate 3,5 miliarde de la FMI si 1,5 miliarde de la UE. Eu sper sa terminam acordul sa nu avem nevoie sa tragem acesti bani, daca vom continua procesele de reforma a companiilor. Pentru acest an, sigur, pun mana in foc ca nu luam niciun euro de la Fond sau nicio unitate – DST”, a mai spus seful statului.Copresedintele USL Victor Ponta a declarat, luni, ca este “o certitudine” faptul ca Guvernul va folosi si banii pusi la dispozitie de Fondul Monetar International prin acordul stand-by de tip preventiv.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

 

Advertisements