Tags

, , ,

Aproape 67% din romani spun ca in prima parte a acestui an s-au confruntat cu o situatie financiara mai precara decat anul trecut. Creditele contractate de la banci in perioada de boom economic apasa acum tot mai greu pe umerii populatiei. In acelasi timp, consumul este tot mai restrans. Iesirea economiei din recesiune la finele primului trimestru din acest an nu a adus si iesirea din criza a populatiei. Romanii resimt inca scaderea salariilor, cresterea preturilor pentru bunurile de consum si, o buna parte dintre ei, cresterea dobanzilor la creditele contractate si scumpirea valutelor. Doua treimi dintre romani spun ca s-au descurcat mai greu cu banii in prima parte a acestui an si se simt mai saraci fata de 2010, potrivit unui studiu recent al companiei de cercetare GfK. Totusi, procentul celor care cred ca situatia lor financiara poate fi si mai proasta, in urmarul an, a scazut de la 50% la 43%. Astfel, 15 % spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an, iar 36% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent.

Consum in scadere

Acelasi studiu mai arata date ingrijoratoare despre viata de zi cu zi a romanilor. Mai mult de jumatate dintre romani admit ca reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile, in vreme ce un sfert spun ca au datorii. Iar asta se reflecta fidel in consumul populatiei. Romanii sunt mult mai cumpatati cand merg la cumparaturi. Cumpara mai putin, dar si mai ieftin. Astfel, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu peste 6% in primele sase luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Fata de luna mai, valoarea vanzarilor din comertul cu amanuntul a scazut, ca serie ajustata, cu 1,2%.

Aceasta este  cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana. Presedintele Traian Basescu a sustinut la inceputul acestei saptamani ca  „stim dificultatea in care am pus cetatenii cand am redus salariile, cand am marit TVA, o stim foarte bine, dar trebuie sa plecam de la realitatea ca si Romania se afla intr-o situatie de criza economica aproape generalizata pe glob”. El a adaugat ca teoria cresterii economice prin consum s-a dovedit un dezastru.

Creditul, o povara

O buna parte dintre romanii care resimt mai acut efectele crizei economice au contractat in perioada de boom economic imprumuturi bancare. Acum, cu venituri mai mici, se descurca tot mai greu cu plata ratelor. „In ceea ce-i priveste pe cei cu credite, aici trebuie sa fiu foarte sincer. Cand angajam un credit trebuie sa fim responsabili”, a mai spus critic Traian Basescu. Un studiu realizat de GfK la comanda Asociatiei Romane a Bancilor arata ca aproape jumatate dintre persoanele care au luat credite nu au facut in prealabil nicio comparatie intre oferte.

Mai mult, 41% din cei care au apelat la un produs financiar nu au citit in intregime contractele incheiate. Peste patru milioane de romani au in prezent credite de rambursat la banci, cu o valoare de 23,76 miliarde de euro. Dintre acestia, aproape 730.000 inregistrau la finele lunii mai restante in valoare de 1,54 miliarde de euro.

43% din romani cred ca situatia lor financiara poate fi si mai proasta.

 

Advertisements