Tags

, , , ,

ADS continua campania de informare privind modul cum puteti obtine diverse tipuri de documente de la institutiile publice. Saptamana aceasta va informam care sunt pasii de urmat si actele necesare pentru adoptarea unui copil. Adoptia unui copil nu este usor de realizat oriunde in lume. Procesul birocratic este unul anevoios, care poate dura chiar si cativa ani descurajand multe cupluri. Legislatia este conceputa in asa fel incat drepturile si siguranta copilului sa fie pe primul plan, insa, de cele mai multe ori, intervin multe impedimente de ordin birocratic care incetinesc si mai mult procesul de adoptie. Anual, zeci de copii ajung in centrele de plasament de pe teritoriul judetului Vrancea. Unii dintre acestia sunt declarati adoptabili si autoritatile reusesc sa le gaseasca o familie oferind-le astfel sansa unei vieti normale sau in orice caz mai bune.

Pasii de urmat

Primul pas care trebuie sa-l faceti pentru adoptarea unui copil este sa adresati o cerere in acest sens Biroului pentru Adoptii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea.

Pe langa cerere, dosarul trebuie sa mai cuprinda o serie de acte:
copie legalizata dupa certificatul de nastere al solicitantilor, copie legalizata dupa certificatul de casatorie, cazierele judiciare, adeverinta de venituri, certificate medicale vizate de medicul de familie, caracterizari de la ultimul loc de munca, declaratie pe propria raspunderere ca nu ati fost decazuti din drepturile parintesti, titlul de proprietate care sa ateste dreptul de folosinta a locuinte, copie dupa cartea de identitate.

Pentru incuviintarea adoptiei este necesar consimtamantul parintilor biologici ai minorului, precum si consimtamantul sotului adoptator, ambele exprimate in fata instantei odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.

O adoptie dureaza intre un an si trei ani. Durata mare este determinata in special de greutatea deschiderii procedurii adoptiei interne pentru copii.

Potrivit legislatiei actuale, Directia pentru Protectia Copilului, care are in grija minorul adoptabil, trebuie sa faca dovada in instanta a reintegrarii in familia largita pana la gradul IV.

Acest lucru inseamna ca trebuie cautate toate rudele copilului atat pe linie materna, cat si pe cea paterna, pentru a primi semnaturi ca nu doresc sa ia copilul.

In 2010, Protectia Copilului Vrancea a finalizat 22 de adoptii, iar anul acesta, pana in prezent, sunt 13 adoptii finalizate.

 

Advertisements