Tags

, , ,

Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate si va inregistra in acest an o crestere economica de numai 1,7%, care se va accelera in 2012, estimeaza Economist Intelligence Unit (EIU). Produsul intern brut al Romaniei a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru si cu 0,3% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2010 (date ajustate sezonier). Pentru anul in curs Guvernul anticipeaza o crestere economica de 1,5%. Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Romania, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 3,2%, prognoza imbunatatita de la nivelul de 2,8% estimat in ianuarie, urmata de un avans de 3,4% in 2012. Inflatia din regiune va fi de 4,2% in acest an si de 3,1% in cel viitor.In cazul Bulgariei, EIU anticipeaza o expansiune modesta in 2011-2012, in conditiile in care cotarea levei in raport cu euro limiteaza flexibilitatea si obliga guvernul la o politica bugetara stricta.

Tarile din UE aflate in tranzitie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, vor avea in ansamblu o crestere economica de 3,2% in acest an si de 3,4% in 2012.

Inflatia din aceasta zona este anticipata la 4,2% in acest an, urmand sa incetineasca la 3,2% in 2012.

Polonia va continua sa inregistrezele unele dintre cele mai bune performante din UE in 2011-2012, cu un avans al PIB de aproape 4% in ambii ani.

Ungaria se va redresa lent, iar cheltuielile de consum vor sustine o crestere economica de 2,8% in acest an, care va incetini insa la 2,5% in 2012.

Din cauza escaladarii crizei datoriilor suverane din zona euro, institutul a redus prognoza pentru aceasta regiune, de la 2% la 1,7% in acest an si doar 1% in 2012.

Institutul a explicat ca masurile de austeritate vor incetini cresterea economica din zona euro, mai ales in tarile periferice, respectiv Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, care trebuie sa isi reduca rapid deficitele bugetare.

Si alte tari, inclusiv Franta, vor incerca sa reduca defcitele bugetare mai rapid decat intentionau initial.

La nivelul UE, EIU anticipeaza o crestere economica de 2% in acest an, care va incetini la 1,2% in 2012.

EIU a revizuit in scadere si estimarile referitoare la cresterea economiei americane, din cauza problemelor legate de datorii si deficitul bugetar, anticipand un avans al PIB de numai 1,7% in 2011, comparativ cu cresterea de 2,4% prognozata anterior, si de 2% in 2012.

Advertisements