Stiri – Citeste doar ceea ce merita

22 August 2011

Romanii arunca pe geam 350 de milioane de euro

Filed under: Stiri Economie, Stiri Politica, Stiri Social — Tags: , , , , — Stiri @ 17:46

Ce fac romanii la iesirea din criza? Isi pun termopane. Conationalii nostri cheluie in acest an aproximativ 350 de milioane de euro doar pe inlocuirea ferestrelor vechi cu termopane, potrivit estimarilor Saint-Gobain Glass Romania. Compania estimeaza ca in acest an 510.000 de proprietari de apartamente vor trece la termopane. In primele 6 luni din acest an au fost inlocuite ferestrele la peste 220.000 de apartamente, valoarea lucrarilor de revonare depasind 154 de milioane de euro. Pentru a ne face o idee ce inseamna asta, trebuie mentionat ca in total s-au folosit 2,2 milioane de metri patrati de sticla termoizolanta.

Economii de 900 de lei la factura de incalzire

Cele mai multe lucrari de inlocuire a ferestrelor se realizeaza la apartamentele de bloc, unde suprafata medie a ferestrelor depaseste 10 metri patrati. Pentru aceste dimensiuni, costul mediu pentru inlocuirea ferestrelor clasice cu unele termoizolante se ridica la aproximativ 700 de euro, in timp ce economiile medii anuale de energie se ridica la cel putin 900 de lei, mai spune compania.

Peste 80% din lucrarile de inlocuire a ferestrelor sunt realizate de catre firme specializate in montarea acestora, restul lucrarilor fiind desfasurate de alte companii de constructii.

Avans cu 8% al pietei

Numarul de apartamente renovate in aceasta perioada este cu 8% mai mare comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut, cand au fost inlocuite ferestrele din peste 202.000 de apartamente.

“Inlocuirea ferestrelor se numara printre primele lucrari de renovare pe care proprietarii de apartamente le intreprind deoarece genereaza economii inca de la instalare. In plus, este cea mai rapida lucrare de reamenajare”, a declarat Cosmin Popescu, Marketing Manager al producatorului local de sticla pentru constructii.

Pentru cea de-a doua jumatate a anului, compania se asteapta ca numarul de apartamente cu lucrari de renovare sa creasca, pe masura ce economia isi revine. Astfel, firma estimeaza lucrari de renovare pentru alte 290.000 de apartamente, pentru care ar fi necesari 2,9 milioane de metri patrati de sticla termoizolanta iar valoarea lucrarilor ar ajunge la peste 200 de milioane de euro.

“Exista o sezonalitate specifica lucrarilor de renovare si simtim ca ritmul acestora s-a accentuat spre finalul verii. Cred ca la sfarsitul anului vom inregistra peste 510.000 de apartamente cu ferestre inlocuite, cu 10% mai multe decat in 2010. Ferestrele schimate in acest an vor aduce economii anuale de energie in valoare de peste 450 milioane de lei”, a adaugat Popescu.

Tara noastra are 8,39 milioane de locuinte

Grupul francez Saint-Gobain este principalul producator de sticla din Europa si cel de-al doilea producator la nivel mondial, cu vanzari de peste 5,4 miliarde de euro in 2010. Compania a achizitionat in 2007, dupa finalizarea achizitiei fabricii de sticla de la Calarasi.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: