Tags

,

Compania britanica de asigurari Staveley Head a realizat un top al tarilor cu cele mai mici preturi pentru benzina la pompa din care reiese foarte clar ca tarile care produc petrol isi permit sa comercializeze, pe pietele interne, benzina la preturi incredibil de mici.

In acest TOP 10 sunt considerate preturile medii pentru fiecare tara, exprimate in pences (1 pence sterling = 0,01 euro, adica aproximativ 0,04 lei):

LOCUL 10: Algeria – 20 p/litru

Statul din nordul Africii se claseaza pe pozitia a 13-a printre cei mai mari producatori de petrol. Un litru de benzina costa, in medie, echivalentul a 0,95 lei.

LOCUL 9: Oman – 20 p/litru

Statul arab situat in sud-vestul Asiei isi permite un pret mic, deoarece produce 600.000 de barili pe zi.

LOCUL 8: Egipt – 19 p/litru

Pentru moment, pretul mediu la benzina in Egipt ramane suficient de scazut, dar, in urma schimbarilor politice si sociale majore din ultimele luni, nu se stie cat va mai dura aceasta situatie. Un litru de benzina costa, in medie, circa 0,91 lei.

LOCUL 7: Qatar – 15 p/litru

Una dintre cele mai cunoscute tari din Orientul Mijlociu, Qatar se poate lauda cu cea mai mare productie de petrol pe cap de locuitor, avand al doilea cel mai mare produs intern brut pe plan mondial. In plus, s-a dovedit ca aceasta tara are cele mai mari rezerve de petrol si gaz natural din lume, asa incat isi permit sa vanda benzina cu circa 0,71 lei pe litru.

Advertisements