Tags

,

Guvernul grec nu pare a crede nici el ca tara mai are vreo sansa de a evita falimentul. Oficialii de la Atena au suspendat discutiile cu creditorii internationali de la UE si FMI, si un raport recent arata ca Grecia nu va atinge tintele de deficit, in timp ce economia se va contracta peste asteptari in acest an. Oficialii UE si FMI s-au aflat la Atena in aceste zile pentru a evalua performantele guvernului in implementarea planului de reforma si austeritate si a stabili daca elibereaza sau nu urmatoarea transa de imprumut. Insa, creditorii au fost trimisi acasa pana pe la mijlocul lunii septembrie de catre guvern, care vrea timp „sa studieze datele economice la nivel tehnic”, spune ministrul de finante Evangelos Venizelos, citat de Reuters.La scurt timp, un alt oficial a declarat pentru Reuters ca se pare ca tinta de deficit de 7,6% din PIB nu va putea fi atinsa in acest an, si ca cel mai probabil cheltuielile vor depasi incasarile cu echivalentul a 8,1-8,2% din PIB.Grecii dau vina pe recesiunea mai pronuntata decat s-ar fi asteptat, cu o contractie economica de 5% in acest an. Creditorii internationali dau vina mai degraba pe incompetenta guvernului de a implementa reformele la care s-a angajat, mai ales pe cele legate de piata muncii si de pensii, dar si pe intarzierea privatizarilor. Acestia estimeaza ca doar un sfert din banii consumati peste tinta pot fi pusi pe seama situatiei economice in deteriorare.

Desi niciuna dintre emisiunile de bonduri nu va ajunge la scadenta mai devreme de martie 2012, Trezoreria ar putea ramane fara bani pentru acoperirea cheltuielilor curente, daca Troika nu elibereaza urmatoarea transa de 8 miliarde de euro in aceasta luna.

Grecii vor iesi din nou in piata Syntagma din Atena pentru a protesta fata de masurile guvernului. Circulatia metroului va fi suspendata pentru 24 de ore ca urmare a unei greve, potrivit livingingreece.gr, site ce tine si evidenta cronologica a deselor proteste ale grecilor.

Apoi, de la 1 septembrie guvernul a marit cu 10 puncte procentuale Taxa pe Valoare Adaugata perceputa restaurantelor, de la 13 la 23%. Financial Times scrie ca restaurantele pregatesc un fel de greva fiscala. Mai exact, o uniune patronala care contine 15.000 de astfel de afaceri a declarat oficial ca nu va plati TVA marita, dupa ce acestia au pierdut intre 20 si 40% din incasari in ultimul an.

Ca reactie la noile evenimente din Grecia, dobanzile la obligatiunile grecesti la 2 ani au atins un nou record la nu mai putin de 47% pe an, si Bursa de la Atena a pierdut 3%.

 

Advertisements