Stiri – Citeste doar ceea ce merita

13 September 2011

Romania mai are titei si gaze pentru 10-15 ani

Filed under: Stiri Economie — Tags: , , — Stiri @ 17:42

Rezervele sigure de titei ale Romaniei sunt de 54,8 milioane tone, ceea ce ar ajunge pentru urmatorii 15 ani (la nivelul de productie din 2010), iar cele de gaze naturale sunt de 109,2 miliarde metri cubi gaze, potrivit datelor prezentate marti de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).

Conform ISPE, resursele geologice ale tarii sunt mult mai mari, insa acestea nu pot fi exploatate cu tehnologiile existente. Astfel, cele de titei s-ar ridica la doua miliarde tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate marti de institut, intr-o conferinta privind eficienta energetica.

In ceea ce priveste resursele de huila si lignit, adica principalele tipuri de carbune care se exploateaza in Romania, acestea sunt mult mai mari si exploatarea lor s-ar putea intinde pe o perioada de 115 ani pentru lignit si 260 de ani pentru huila, conform ISPE.

Astfel, resursele geologice de huila ale Romaniei sunt de 1,416 miliarde tone, din care exploatabile sunt numai 602 milioane tone huila, cantitate care ar ajunge pentru urmatorii 260 de ani.

Resursele geologice de lignit sunt de 9,65 miliarde tone, din care exploatabile sunt 3,29 miliarde tone lignit, iar perioada asigurata estimata este de 115 ani.

Cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania sunt OMV Petrom si Romgaz.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: