Tags

Decretul antiimigrație semnat de Donald Trump pe 27 ianuarie nu a avut viață lungă. Administrația de la Washington nu a reușit să-l restabilească, după ce a fost suspendat de justiție la finalul săptămânii trecute, iar bătălia dă semne că va dura mai mult decât se aștepta Casa Albă.Pentru a se conforma verdictului dat de un judecător federal din Seattle, administrația Trump a anunțat că va permite intrarea în Statele Unite a tuturor celor care au o viză valabilă. În aceeași zi de sâmbătă, Departamentul Justiției din SUA a făcut însă apel la decizia ce bloca decretul Trump. Câteva ore mai târziu, o curte federală de apel dominată de magistrați liberali a respins recursul și a cerut Departamentului Justiției să prezinte noi elemente în sprijinul revendicării formulate. În egală măsură, această curte de apel a cerut și celor două state care au stat la originea blocării decretului antiimigrație (Minnesota și Washington) să furnizeze documentele care le susțin poziția. Judecătorii din aceste state au susținut că interdicția impusă prin decretul semnat de Trump este neconstituțională, pentru că îi împiedică pe deținătorii de documente de călătorie valabile să-și exercite dreptul la liberă circulație.

Trump: „Unde va ajunge țara noastră?“

În toiul acestui război juridic, președintele Donald Trump intervine cu obișnuitele sale mesaje pe Twitter, luându-l în colimator pe judecătorul James Robart din Seattle. „Unde va ajunge țara noastră, dacă un judecător poate suspenda interdicția de a veni în SUA din rațiuni de securitate internă și când oricine, chiar și oameni cu rele intenții, pot să intre în America?“, a scris Trump.

Decretul blocat vineri de justiția americană urmărea să interzică intrarea în SUA, pe o perioadă de 90 de zile, cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane, indiferent dacă aceștia dețineau sau nu și cetățenia altor state. Cele șapte state vizate sunt: Libia, Somalia, Iran, Irak, Siria, Sudan și Yemen. Același decret interzicea intrarea refugiaților în Statele Unite pe o durată de patru luni.

Advertisements